De Nederlandse taal en cultuur wordt levendig gehouden door de literaire schrijvers en dichters die Nederland en België rijk zijn. De afgelopen eeuwen zijn talloze literaire meesterwerken geschreven; enkele daarvan zijn zelfs verfilmd, zoals bijvoorbeeld Turks Fruit van Jan Wolkers. Van deze film zijn overigens ook movie posters in omloop gebracht, die met elegante Lijsten volledig tot hun recht komen en die de huiskamer versieren met nostalgische afbeeldingen. Ook is veel Nederlandstalige literatuur vertaald in het Engels, Frans, Duits en andere talen.
Naar aanleiding van de weldadige literatuur en poëzie zijn in de loop van de jaren een aantal tijdschriften verschenen, die de ontwikkelingen in literair Nederland en België op de voet volgen. Hieronder worden enkele daarvan besproken.
De Revisor
Dit tijdschrift wordt gelezen door zowel schrijvers, critici en uitgevers als academici en liefhebbers van de Nederlandse literatuur. Het literaire tijdschrift werd in 1974 opgericht door Dirk Ayelt Kooiman, die zowel prozaschrijver als essayist was. Andere schrijvers die deel uitmaakten van het redactieteam van de Revisor waren onder meer Kees ’t Hart, Manon Upphof en wijlen Frans Kellendonk. Het magazine komt tegenwoordig viermaal per jaar uit.
Het Liegend Konijn
Dit is hét tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie. Het Liegend Konijn is in 2003 opgericht door de Vlaamse dichter en essayist Jozef Deleu die tevens hoofdredacteur van het magazine is. Het tijdschrift verschijnt tweemaal per jaar.
De Parelduiker
Het tijdschrift De Parelduiker heeft haar naam te danken aan een uitspraak van Multatuli, een literair schrijver uit de 19e eeuw. Dit tijdschrift vestigt de aandacht op zowel ‘vergeten’ schrijvers als de verborgen kanten van bekende schrijvers. Het gaat hier om een literair-historisch tijdschrift dat gevuld is met interessante (literaire) wetenswaardigheden.