Net zoals een boek moet een tijdschrift lekker in de hand liggen. Als het bladeren er doorheen makkelijk gaat, is het een prettig tijdschrift om te lezen. Dit hangt samen met de dikte en de structuur van de pagina’s en kan per magazine verschillen. Ieder magazine kiest specifiek voor een bepaald soort papier. Daar waar het ene kiest voor dik, bijna kartonachtig papier met een gerecyclede look, kiest een ander voor 180 grams papier met een glanzende laag.
Er zijn wel 19 verschillende soorten papier die voor grafische doeleinden gebruikt kunnen worden. Het kiezen van het juiste papier voor een magazine is vaak een lastige hobbel die genomen moet worden. Het begint met de omslag van het blad dat vaak wat dikker is dan de pagina’s binnenin. De keuze bestaat meestal uit 300 grams of 260 grams papier, sulfaatkarton of zijdepapier. Dit met een matte uitstraling of een glansafwerking. Voor de pagina’s binnenin zijn nog veel meer mogelijkheden. Mat of glans afgewerkt papier verkrijgbaar in 115, 135, 150, 170 en 200 grams papier. De kleur van het papier wordt bepaald door het materiaal waar het van gemaakt is. Er is bijvoorbeeld houtvrij papier of machine coated. De kleur wit is over het algemeen de populairste kleur. Wanneer de opmaak voor een magazine gereed is, wordt er overleg met de drukker gepleegd over het soort papier dat gebruikt moet worden voor de juiste uitstraling van het tijdschrift. Veel drukkers hebben de opties die zojuist genoemd zijn en kunnen in veel gevallen een sample van het papier laten voelen en zien. Een testdruk biedt de mogelijkheid om te beoordelen hoe het magazine er uiteindelijk uit komt te zien. Afhankelijk daarvan zou er nog gekozen kunnen worden voor een ander soort papier.
Als een magazine gelezen is, wordt het meestal weer weggegooid. Al dat papier zorgt voor een grote berg afval die verwerkt moet worden. Het is een gegeven waar menig milieuorganisatie tegenaan loopt. Veel papier dat gebruikt wordt voor het drukken van boeken, kranten en tijdschriften is FSC gecertificeerd. Dat is papier dat is gemaakt van houtvezel en zou beter afbreekbaar moeten zijn. Onlangs is er een andere oplossing geboden door PaperWise. Een organisatie die een papiersoort heeft ontwikkeld dat 47% beter is voor het milieu dan FSC gecertificeerd papier. Het papier van PaperWise is gemaakt van landbouwafval. Dat is een bijna onuitputtelijke bron aangezien landbouw altijd blijft bestaan om de wereld te kunnen blijven voeden. Mochten tijdschriften op deze papiersoort kunnen overgaan, dan ontstaat er een veel duurzamere productie.