Kunst lééft in onze cultuur. Dat is bijvoorbeeld te bemerken aan de talrijke galeries en andere expositieruimtes die Nederland rijk is. Hedendaagse kunstenaars zijn eindeloos bezig hun inspiraties op een beeldende manier weer te geven en exposeren hun kunstwerken het liefst met enige regelmaat in de publieke ruimtes die daarvoor beschikbaar worden gesteld. Een andere manier om hun werk bekendheid te geven is middels een pakkend artikel in een van de interessante kunsttijdschriften die tegenwoordig te verkrijgen zijn.
Kunstschrift is een tijdschrift over kunst en kunstgeschiedenis. Dit kunsttijdschrift bestaat al sinds 1977 en wordt door velen omschreven als ‘het fraaiste kunsttijdschrift van Nederland’. Het magazine bevat hoogstaande en vooral diepzinnige artikelen die overigens voor een breed publiek toegankelijk zijn. In de redactieraad bevinden zich onder meer Ann-Sophie Lehmann, die als hoogleraar moderne kunst verbonden is aan de Rijksuniversiteit van Groningen, kunsthistoricus Margriet Verhoef en Paul van den Akker, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit van Heerlen. De hoofd- en eindredactie is in handen van schrijfster Mariëtte Haveman die onlangs het boek ‘Het belang van de bijzaak: over kunst en herinnering’ publiceerde.
Kunstschrift wordt zesmaal per jaar uitgegeven en elk nummer behelst een thema. Zo verscheen vorig jaar – heel toepasselijk na de grote brand – een nummer over de Notre Dame in Parijs. Andere onderwerpen die door de jaren heen bespiegeld en besproken werden zijn onder meer ‘Water’ (1999), ‘Fabeldieren’ (2002), ‘De geboorte’ (2003) en ‘De zon’ (2020).
In 1979 verscheen er een nummer met het thema ‘Kunstenaars op herhaling: over kopieën, varianten en citaten’. Dit onderwerp is nog steeds zeer actueel, gezien de talloze reproducties van beroemde kunstwerken die tegenwoordig op Posters afgedrukt worden. Dit soort posters zijn de laatste tijd erg in trek: vele mensen verfraaien hun woning graag met reproducties van bijvoorbeeld Paul Gauguin of Claude Monet. Bovendien kunnen deze posters met passende kaders omlijst worden, wat de woonruimte een elegante sfeer geeft.
Een ander inspirerend kunsttijdschrift van Nederlandse bodem is Tableau, een ‘fine arts’ magazine dat in 1978 werd opgericht. In dit kunsttijdschrift, dat viermaal per jaar verschijnt, is informatie te vinden over exposities, kunstmarkten en (antiek)veilingen. Tableau bevat tevens artikelen over hedendaagse kunstenaars, bespreekt hun werk en neemt een kijkje in hun ateliers. Bovendien beschikt Tableau Magazine over een interessante website waar actuele kunstenaars online hun verhaal vertellen en hun werk toelichten. Het archief bevat ‘stories’ van onder meer de Mexicaanse kunstenaar Luis Xertu en de Nederlandse kunstfotografe Dana Lixenberg,
Naast Kunstschrift en Tableau Magazine zijn er nog diverse andere kunsttijdschriften verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld het Foam Magazine, een tijdschrift over (kunst)fotografie, het Museumtijdschrift, het magazine See All This van het gelijknamige Nederlandse kunstplatform, De Witte Raaf, dat onder meer essays over kunst bevat, en het online kunstmagazine Mister Motley.